dissabte, 12 de desembre del 2009

AVALUACIÓ DE RECURSOS PER TREBALLAR LA INTERCULTURALITAT EN LÍNIA


He trobat per la red una webquest força interessant que m'ha cridat l'atenció per la manera com tracta el tema de la interculturalitat.Ha estat realitzada per Anna Pérez i Pepa Rocha i s'anomena :Moviments migratoris... qui és l’estranger?.
Aquesta webquest fa reflexionar, té fons i té forma, dos aspectes a vegades molt difícils de conjugar. Té la finalitat d’ensenyar a observar, a investigar, a preguntar-se, a implicar-se i aprendre a entendre el fet intercultural, en definitiva créixer com a persona.
A partir del pla teòric del fet migratori com un fet que s'ha esdevingut més rellevant en els darrers anys però que ha estat una constant en la història de la humanitat.
La webquest utilitzar diferents estratègies per implicar als alumnes en el fet intercultural.
Partint dels coneixements previs els fa avançar cap un coneixement més profund de les diferències i semblances que podem trobar a la societat en que vivim i no és conforma presentant una situació típica sinó que li dóna la volta i és del nen que mai se ha sentit nouvingut, estrany en altra terra que és converteix en el fil conductor d'aquesta magnífica webquest.
Afronta el fet intercultural dirigint a l'alumne cap a la utilització guiada dels diferents recursos que podem trobar a la xarxa,els endinsa en un nou món ple de músiques, cartells, acudits, ...fins a arribar a la dura realitat del racisme i la xenofòbia induint a un debat, exposició, reflexió de tot allò que l’alumne descobreix.
Treballa la interculturalitat des de diferents nivells: per una banda des d’un nivell bàsic o d’intercanvi de coneixements , a partir de l’adquisició de nous coneixements moltes vegades extrets d’ Internet utilitzant els recursos que la webquest proposa.
Però va més enllà, assolint un nivell mitjà o de resolució de conflictes de valors, mitjançant el diàleg i la comunicació s’aconsegueix una posició de consens.
En l’àmbit del currículum hem de dir té l’ambició de treballar l’ interculturalitat com un element transversal, amb una posició interculturalista forta o de màxims, treballa a partir de les ciències socials,els valors, la descoberta de l’altre
i les emocions.

ASPECTES A DESTACAR DE LA NOSTRA WEBQUEST





En el nostre grup teníem ganes de fer una webquest dirigida a l’alumnat per aquest motiu la nostra webquest “MONS PER COMPARTIR” està pensada cap a un alumnat de secundaria concretament de 2on. ESO.
Ens va agradar la feina,ens vam entendre com a grup i ens va “obligar” a cercar a la xarxa diferents models de webquest per extreure allò que creiem que ens podia servir i descartar allò que no vam trobar interessant.

Realment aquesta recerca ens va fer que aprenguéssim molt del fet intercultural, del gran compromís que assumien d’algunes WQ i el poc compromís d’altres.
Aquesta descoberta del diferent tractament de la interculturalitat a la xarxa va fer créixer la nostra WQ, i va dóna com a resultat final una WQ força oberta ( ESPERO) , compromesa, que veu el fet intercultural com allò que no pot està aïllat de la resta d’aprenentatges que es realitzen a l’escola i que forma part d’un tot. Integrant la interculturalitat d’una forma transversal dins del currículum, treballant a partir de la WQ diferents àmbits,tenir com a objectius fer dels nostres alumnes ciutadans competents i conscienciats en la societat en la que viuen :
Ser conscients de les diferències culturals i socials com una forma de riquesa personal i social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada